
Yapısal Kablolamanın Avantajları
- Bilgisayar, yazıcı, güvenlik kamerası vb. her türden aktif sistem aynı kablolama üzerinde çalışabilmektedir.
- Yapısal kablolama sistemleri için verilen “uzun periyotlu sistem ve uygulama garantisi” (üreticiye göre değişmekle birlikte (15-20 yıl) ve bu sisteme sahip olmakla yükselecek ortak yazılım, donanım kullanma oranının sağlayacağı maliyet düşürücü etkiler düşünüldüğünde, ilk yatırım maliyetlerinin yüksek olmasına rağmen, sistem, düşük bir “toplam sahip olma maliyeti” ile elde edilir.
- Yapısal Kablolama; büyük miktarlardaki bilginin, ses, veri ve görüntü şeklinde iletim ve paylaşımını sağlayan; intranet, video konferasn, IP Telefonu vb. uygulamaları destekler.
- Sistemin getirdiği esneklik sayesinde patch panelde yapılacak basit bir port değişikliği ile; herhangi bir data noktası veya telefon hattının başka bir yere taşınabilmesine olanak sağlanmaktadır.
- Yapısal Kablolama üzerinden kaynaklanabilecek arızalar kısa sürede tesbit edilip giderilebilir.
- Sistem yönetiminin basitleşmesi ile uzman çalıştırma ihtiyacı ortadan kalkar.
- Kablolama organizasyonu sağlanmakta ve uygulanan patch panel ve kabinet sistemi ile kablolar dekoratif bir görüntü kazanmaktadır.
- Yapısal kablolama ile 1 Gbps’a kadar bütün hızları desteklemek mümkündür.
Kablolama Kategorileri
Yapısal kablolama çözümleri, kategoriler ile tarif edilir. Bir kablolama çözümünün kategorisi, veri aktarım hızını belirler. Bu kategoriler aşağıdaki gibidir:
- Cat 5 Kablolama
Kategori 5, 100Mbit/s Ethernet hızına kadar tüm yerel ağları destekleyen açık v esnek bir alt yapı sağlar. - Cat 5e Kablolama
Yerel ağlar (LAN) için 1000Mbit/s hızına kadar destek (Gidabit Ethernet) verir. - Cat 6 Kablolama
Daha yüksek performanslı (250 Mhz) kablolama sistemleri sağlar. Şu anda 1 Gigabit’e kadar desteklemesine rağmen, gelecekte daha yüksek hızları destekleme potansiyeli vardır. - Cat 7 Kablolama
Tamamen ‘shielded’ yapıdadır ve 600MHz’i destekler. Cat 5/6’ya göre iki katından daha fazla bant genişliği sağlar. - Fiber Optik
Gigabit Ethernet ve 10 Gigabit Ethernet Backbone teknolojileri dahil, yüksek hızlı fiber transmisyon sistemleri için uygundur. OM1,OM2, OM3 ve OS1 gibi ikinci jenerasyon fiberler kullanılır.