
Uydu yayınlarının izlenebilmesi için alış anteni, LNB ve uydu alıcı cihazlar (receiver) kullanılmaktadır. Yayınların sorunsuz izlenebilmesi ancak alış anteninin uyduya tam olarak odaklanması ile mümkün olabilir. Bu nedenle anten kurulumu mutlaka yeterli teknik bilgi ve donanıma sahip profesyonel servislere yaptırılmalıdır. Burada herhangi bir ekipman kullanmadan var olan uydu anteninin ayarının nasıl kontrol edilebileceği ve düzeltilebileceği açıklanacaktır. Alış anteni, azimuth (sağ-sol) veya elevasyon (yukarı-aşağı) doğrultularında hareket ettirilerek anten ayarı yapılır.
Uydunun dünyaya gönderdiği sinyalleri toplayan, veriye dönüştüren ve onları kullanmamızı sağlayan sistemlere uydu anten sistemleri denilmektedir. Bir uydu anten sistemi; çanak anten, LNB, uydu alıcısı ve bağlantı parçalarından oluşur. Uydu Anten Montajı ise burada bilinmesi gereken en önemli noktadır. Bunun için profesyonel bir hizmet almalısınız. Televizyonunuzun en kaliteli şekilde yayın yapması için uydunuzun en ideal şekilde konumlandırılması gerekmektedir.
Uydu Anteni Nedir?
Kısa anlatımıyla uydu anten, diğer ismiyle çanak anten, televizyonunuzu sesli ve görüntülü bir şekilde izleyebilmenizi sağlayan sistemdir. Dünyanın yörüngesinde bulunan çeşitli uydulardan gerekli sinyalleri toplar ve bunları veriye dönüştürerek televizyonunuza yönlendirir. Çanak anten nedir sorusunun cevabı kısaca böyle açıklanabilir. Yapısal olarak farklı boyutlara sahip olabilirler. Örneğin 50 cm, 60 cm, 75 cm veya 120 cm gibi ebatlarda pek çok farklı tipi bulunuyor. Halk arasında en çok tercih edileni ise 90 cm’lik çanak anten versiyonudur. Uydu anteninin doğru yerleştirilmesi, açılarının doğru ayarlanması, doğru şekilde kablolandırılması çok önemlidir. Anteninizin alacağı sinyalden, sinyalin kalitesine kadar her şeyi en doğru şekilde ayarlamak için uydu anten montajı hizmeti almanız gerekebilir.
Uydu Anteninin Özellikleri
Uydu antenini anlayabilmek için onun hangi parçalardan oluştuğunu kavramak gerekiyor. Bir uydu anteni LNB kolu, ayak takımı, gövde için maunt takımı, somun, vida, çanak anten tepsisi, bağlantı dübelleri ve diğer bağlantı aparatlarından oluşmaktadır. Elbette antenlerin boyutuna göre bazı malzemelerde değişiklikler de olabilir.
Anten boyutları, 45 cm’den yaklaşık 5 metreye kadar uzanan bir skalaya sahiptir. Yörüngedeki sinyalleri çekiş gücüne göre birbirinden ayrılırlar. Bunun yanı sıra antenin kullanılacağı ortama göre de farklı tipleri bulunabiliyor. Televizyonda izlediğiniz yayının kalitesinin yüksek olmasını istiyorsanız, anteni kuracağınız yerin mevsim özelliklerine ve hava durumuna göre bir anten seçmeniz en ideali olacaktır. Yine aynı şekilde herhangi bir bozulma durumunda uydu anteni tamiri de oldukça önemlidir.